Процедура за обществено обсъждане обяви Министерството на енергетиката, която да финансира

...
Процедура за обществено обсъждане обяви Министерството на енергетиката, която да финансира
Коментари Харесай

Финансират българските домакинства за изграждане на фотоволтаични системи

Процедура за публично разискване разгласи Министерството на енергетиката, която да финансира българските семейства за създаване на фотоволтаични системи.

Могат да кандидатстват всички физически лица, граждани на България или друга страна, със статут на непрекъснато пребиваващи у нас. Жилището, с което се кандидатства би трябвало да бъде лично и главно, както и в него да се заменя неефикасен източник на топлинна сила на твърдо гориво (дърва, въглища и др.).

Процедурата и идващото от нея финансиране цели да насърчи потреблението на възобновима енергия в крайното ползване на семействата.

Предвидените средства са в размер на 59 840 000 лв., от които 49 870 000 лв. идват от Европейския съюз, а 9 970 000 лв. от страната.

Процедурата се състои от два съставния елемент. Първият е за закупуване на слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване, а вторият за закупуване на фотоволтаични системи до 10 kWp, в това число системи за предпазване на електрическа сила.

1 960.83 лева е горната граница на финансирането по планово предложение по Компонент 1 и е до 100% от цената на инсталацията. По Компонент 2 оптималният размер е 15 000 лева и покрива 70% от цената на системата.

Предвидено е напълно електронно подаване и последвала оценка на предложенията посредством Информационната система за Механизма за възобновяване и резистентност.

Проектът на изискванията за кандидатстване и за осъществяване, както и приложенията към тях по процедурата, е оповестен за публично разискване на актуалната интернет страница и в Информационната система за Механизма ИСУН 2020.

Предложения и мнения могат да се подават в период до 23 февруари 2023 г. (включително) само в Информационната система за Механизма ИСУН 2020, раздел " Процедури за БФП " - " Национален проект за възобновяване и резистентност ", " Процедури за публично разискване ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР